Ce este?

Ph-metria reprezinta o investigatie complexă cu ajutorul căreia se poate confirma diagnosticul de boala de reflux gastroesofagian. Această procedură aduce informații analizate pe parcursul a 24 ore despre numărul de episoade de reflux, tipul conținutului refluxat (acid sau alcalin), expunerea esofagiană la acid (interconectată direct cu riscul de apariție in timp a esofagitei, stenozelor peptice,a esofagului Barrett sau adenocarcinomului esofagian).  Asocierea ph-metriei cu impedanța aduce informații despre asocierea cauză-efect dintre episoadele de reflux și simptome (ne răspunde de ex. la întrebarea: este tusea cauzată de reflux?). Ca etapă in diagnostic, pH -metria se efectuează ulterior endoscopiei digestive superioare și a manometriei esofagiene cu rezoluție inaltă (aceasta se poate efectua in cadrul aceleiași sesiuni cu pH-metria).

Indicatii

  1. Pacienți cu simptome tipice de boala de reflux (arsuri retrosternale, regurgitatii ) refractari la tratamentul optimizat cu Inhibitorii de pompa de protoni sau antihistaminice (Omeprazol, Esomeprazol, Pantoprazol, Rabeprazol, Famotidina,etc)
  2. Pacienți cu simptome atipice de boala de reflux cu alte cauze medicale excluse (cardiologice, ORL,pneumologice) : durere toracica anterioara, tuse cronica iritativă, durere/arsura/secreție mucoasa faringiana
  3. In preambulul interventiei chirurgicale pentru hernia gastrica transhiatală.

Ce afectiuni poate diagnostica?

  1. Boala de reflux gastroesofagian (expunere esofagiană la acid crescută/24 ore, număr crescut de episoade de reflux, asociere pozitivă reflux-simptom)
  2. Esofagul hipersensibil (asociere pozitiva reflux-simptom, număr normal de episoade de reflux, expunere esofagiană la acid normală)
  3. Pirozis funcțional expunere esofagiană la acid normală, număr normal de episoade de reflux, fără asociere reflux-simptom)

În funcție de categoria diagnostică tratamentul propus poate fi unul invaziv (ex: intervenție chirurgicală antireflux ) sau medicamentos (ex: antidepresive în cazul esofagului hipersensibil).

Ce presupune investigatia?

 Investigația se efectueaza de obicei (dar nu obligatoriu) în aceeași sesiune cu manometria esofagiană. Cateterul de pH-metrie (cu un diametru inferior celui de manometrie, flexibilitate crescuta) se introduce transnazal și se poziționeaza conform criteriului manometric la 5 cm proximal de sfincterul esofagian inferior (joncțiunea esogastrică). Capătul extern al cateterului de pH-metrie este fixat la nivelul narinei astfel încat să ramană în poziție constantă pe toata perioada înregistrării pe parcursul a celor 20-24 ore. De asemenea, cateterul de pH-metrie este conectat extern la un monitor (asemănător cu o gentuță/Holter EKG). Acest monitor va fi folosit de către pacient conform instrucțiunilor medicale (butoane pentru schimbarea în poziție de somn, pentru mese sau simptome).

Deoarece unul dintre parametrii înregistrați este legat de cauzalitatea reflux-simptom pacienții sunt încurajați ca pe perioada celor 24 ore de înregistrate sa se alimenteze normal (chiar cu alimente care le provoacă simptome), și să aibă o zi cat mai apropiată de o zi obișnuită. Acesta este de altfel și motivul pentru care nu este necesară spitalizarea acestor pacienți și este indicată evaluarea in mediul lor familiar. Acest lucru este posibil deoarece discomfortul asociat introducerii cateterului se estompeaza semnificativ la aproximativ 1-2 ore de la montarea acestuia.

La 20-24 ore de la montarea cateterul de pH metrie pacientul revine în clinică pentru suprimarea acestuia , procedura ce durează aproximativ 5 minute.

Pregătiri pt investigatie

În plus față de pregătirile in vederea efectuării manometriei esofagiene, este foarte important ca pacientul sa oprească inhibitorii de aciditate de tipul IPP (inhibitori de pompa de protoni – Omeprazol,Esomeprazol, Pantoprazol, Rabeprazol) sau antihistaminice (Famotidina) cu cel puțin 7 zile anterior efectuării investigației. Pe parcursul acestor 7 zile pacientul poate administra pentru controlul simptomelor unul din urmatoarele antiacide cu durata scurtă (dar și acestea trebuie întrerupte cu 48 ore înainte de investigație): alginati,carbonat de calciu, sucralfat.

Rezultatul

Analiza traseului înregistrat în timpul celor 24 de ore este o procedură laborioasă și consumatoare de timp fiind necesară evaluarea individuală a fiecărui episod de refux și a fiecărui simptom. Din acest motiv rezultatul nu poate fi oferit pe loc și în general este oferit la 1 saptamană de la efectuarea investigației sub forma unui raport detaliat  al fiecărui parametru înregistrat mai sus amintit, precum si concluzia , diagnosticul final si indicatia terapeutica.