CE ESTE?
Manometria esofagiana este o investigatie folosita pentru caracterizarea deglutitiei (inghititurilor).
Deglutitia este actul fiziologic ce urmeaza masticatiei si presupune transportul alimentelor prin esofag catre stomac, unde incepe faza de digestie.
Pasul ce urmeaza propulsiei voluntare a bolusului alimentar din cavitatea bucala in faringe este reprezentat de deschiderea sfincterului esofagian superior ce permite astfel intrarea alimentelor in esofag. Din acest moment urmeaza un set de contractii si relaxari succesive si coordonate (peristaltica) ce ajuta la avansarea bolusului catre jonctiunea esogastrica (bariera dintre esofag si stomac). In conditii de repaus (in afara perioadelor de deglutitie) sfincterul esofagian inferior are o tonicitate ce asigura inchiderea acestuia prevenind astfel refluxul continutului gastric la nivel esofagian. In momentul deglutitiei, coordonat cu peristaltica esofagiana apare relaxarea acestei jonctiuni esogastrice ce permite patrunderea bolusului alimentar in stomac.
CAND ESTE INDICATA? PENTRU CINE?
Manometria esofagiana este indicata pacientilor cu simptome ce pot sugera tulburari ale deglutitiei, de tipul:
Disfagie
Dificultate la inghitit, senzatia de blocare a bolusului alimentar, nevoie de lichide pentru a propulsa bolul alimentar.
Regurgitatii alimentare
Returul alimentelor inghitite/al lichidelor acre sau amare la nivel esofagian sau la nivelul cavitatii bucale fara effort de varsatura, accentuate de schimbarea pozitiei la orizontala
Durere toracica anterioara
Retrosternal ce iradiaza dorsal, in general asociata cu deglutitia, fara asociere cu efortul fizic
Globus
senzatia de nod in gat, cu cause ORL excluse
Manometria esofagiana se efectueaza intotdeauna dupa efectuarea endoscopiei digestive superioare ce are rolul de a exclude afectiuni organice (cancer esofagian, esofagita severa, stenoze esofagiene, esofagita eozinofilica, etc).
Manometria esofagiana este de asemenea indicata tuturor pacientilor ce urmeaza a fi supusi interventiilor chirurgicale pentru boala de reflux gastroesofagian sau pentru cura herniei hiatale, fiind utila in diagnosticul diferential cu alte patologii dar si in ghidarea tipul de interventie chirurgicala.
Ce afectiuni poate diagnostica?
Manometria esofagiana poate diagnostica tulburarile functionale de motilitate esofagiana, de tipul:
- Acalazie
- Spasm esofagian difuz
- Esofagul hipercontractil tip Jackhammer
- Motilitate esofagiana ineficienta (asociata tulburarilorafectiunilor neurologice sau efectul unei boli de reflux gastroesofagian de lunga durata)
- Sindromul de obstructie a jonctiunii esogastrice (ce poate fi asociat cu hernia gastrica transhiatala)
Ce presupune investigatia?
Manometria esofagiana se efectueaza folosind un cateter flexibil cu diametrul de 3 mm care se introduce transnazal (prin una dintre nari) si se avanseaza coordonat cu deglutitia pana la nivelul stomacului.
Din acest moment pacientul este asezat in pozitie orizontala cu capul flectat la aproximativ 30 de grade si incepe protocolul de investigatie a motilitatii esofagiene (protocolul Chicago 4.0) care presupune:
- 10 deglutitii a cate 5 ml de apa, separate de pauze a cate 20 secunde
- 5 deglutitii rapide a cate 2 ml apa (multiple rapid swallows)
In functie de patologia studiata, protocolul de investigatie poate continua cu readucerea pacientului in pozitia de debut (sezand) si completarea cu urmatoarele manevre:
- 5 deglutitii a cate 5 ml apa
- deglutitia continua a 100 ml apa (rapid drink challenge)
Astfel, durata totala a investigatiei este de aproximativ 30 minute (din care 5 minute introducerea cateterului, 25 minute evaluarea propriu-zisa) si presupune deglutitia a 100-200 ml apa.
Procedura se poate efectua cu anestezie ?
Manometria esofagiana se efectueaza folosindu-se anestezia locala la nivel nazal si faringian (cu lidocaina), deoarece :
- scopul este acela de a aduce informatii despre starea functionala a esofagului in conditii de veghe
- este necesara administrarea lichidelor in timpul investigatiei ceea ce contraindica efectuarea unei anestezii mai profunde
- datorita cateterelor flexibile de noua generatie toleranta la procedura este foarte buna
Pregatiri pentru
investigatie
Rezultatul
Rezultatul se ofera la sfarsitul investigatiei sub forma unui raport detaliat ce cuprinde datele numerice inregistrate in timpul fiecarei manevre efectuate, imagini ale acestora precum si concluzia , diagnosticul final manometric si indicatia terapeutica.